Core Competencies in Translational Research Scientific Program

9 February, 2022 | 1:00 – 4:30 p.m. EST

 

1:00 – 1:05 p.m.
WELCOME

John Greenland, MD PhD, UCSF, San Francisco, CA, USA
 

1:05 – 1:45 p.m.
SESSION 1 - TRANSPLANTATION TOOLS OF THE TRADE

Chair: John Greenland, MD, PhD, University of California San Francisco, San Francisco, CA, USA
 
1:05 p.m. – Clinical Transplant Medicine: More than Just a Band Aid… (15 minutes)
Ciara Shaver, MD PhD, Vanderbilt University Medical Center, Nashville, Tennessee, USA

Teaching/Discussion Points
  1. Clinical overview for the basic scientists covering the life of the allograft from donor to patient.
  2. Clinical presentation of ischemia-reperfusion injury, acute cellular rejection, antibody-mediated rejection, chronic rejection; Compare and contrast heart and lung-specific concepts.
     
1:20 p.m. – Design and Analysis of Cohorts for Translational Research: Full House (15 minutes)
Edward Cantu III, MD MSCE, University of Pennsylvania, Philadelphia, Pennsylvania, USA

Teaching/Discussion Points
  1. Describe approaches to designing cohorts for translational studies in thoracic transplantation
  2. What controls should be considered
  3. Sources of bias
  4. Statistical Power
  5. Survival Analysis (censoring and competing risks)
  6. Focus on the use of these tools for the study of antibody-mediated rejection
     
1:35 p.m. – OMICS: Ralph Breaks the Internet (15 minutes)
Edward Cantu III, MD MSCE, University of Pennsylvania, Philadelphia, Pennsylvania, USA

Teaching/Discussion Points
  1. Genomics, Transcriptomics, Proteomics, Metabolomics
  2. Considerations for Big Data analysis
  3. Focus on the use of these tools for the study of ischemia-reperfusion injury
     
1:50 p.m. – Q&A with Speakers (10 minutes)
 

2:00 – 3:00 p.m.
SESSION 2 – INFECTION AND IMMUNITY IN THORACIC TRANSPLANTATION

Chair: Esme Dijke, PhD, University of Alberta, Edmonton, Alberta, Canada
 
2:00 p.m. – They Came from the Swamp: Microbiome (15 minutes)
Tereza Martinu, MD MHS, University of Toronto, Toronto, Ontario, Canada

Teaching/Discussion Points
  1. Gut and lung microbiome
  2. Effects of microbiota on immune responses
  3. Role of microbiome in transplantation
  4. Microbiome-derived metabolite effects on the immune system.
     
2:15 p.m. – Streetlight Effect: How to Monitor Post-Transplant Immune Responses (15 minutes)
John Greenland, MD PhD, UCSF, San Francisco, CA, USA

Teaching/Discussion Points
  1. Strategies to assess immunosuppression level and infection vs. rejection risk
  2. Elispots (CMV, EBV, TB, allo-reactive etc.)
  3. Immunoknow; Cell-free DNA
  4. Microvesicles/cross-dressing
  5. BAL immunophenotyping/cytokines.
     
2:30 p.m. – Scylla and Charybdis: How Infections Potentiate Rejection (15 minutes)
Andrew Gelman, PhD, Washington University, St. Louis, MO, USA

Teaching/Discussion Points
  1. Bacterial activation of pathogen-specific responses (PAMPs, DAMPs)
  2. Specific case of pseudomonas
  3. Viral effects on antigen presentation and interferon-dependent immunity
  4. Heterotopic immune responses.
     
2:45 p.m. – Q&A with Panel (15 minutes)
 

3:00 – 3:05 p.m.
BREAK

3:05 – 4:20 p.m.
SESSION 3 – THERAPEUTICS IN THORACIC TRANSPLANTATION

Chair: Tereza Martinu, MD MHS, University of Toronto, Toronto, Ontario, Canada
 
3:05 p.m. – Mechanisms of Immunosuppression: The Empire Strikes Back (15 minutes)
Eric Epailly, MD, Centre Hospitalier de l’Universit√© de Strasbourg, Strasbourg, France

Teaching/Discussion Points
  1. Molecular pathways and specific cell types targeted by current immunosuppressants
  2. How these mechanisms play into the effects of immunosuppression
     
3:20 p.m. – Novel Agents in the Pipeline: A New Hope (15 minutes)
Glen Westall, MD PhD, Alfred Hospital, Melbourne, Australia

Teaching/Discussion Points
  1. New agents being developed for immunosuppression or immunomodulation and their mechanisms of action
     
3:35 p.m. – Infinity Wars: Will Tolerance Prevail? (15 minutes)
Joren Madsen, MD Dphil, Massachusetts General Hospital, Boston, MA, USA

Teaching/Discussion Points
  1. Operational definitions of tolerance
  2. Types of regulatory cells
  3. Current strategies to achieving tolerance in pre-clinical and clinical thoracic transplantation
     
3:50 p.m. – Cell Therapy in Transplantation: The Force Awakens (15 Minutes)
Daniel Chambers, MD,The Prince Charles Hospital, Brisbane, Australia

Teaching/Discussion Points
  1. Current state on cell therapy in transplantation
  2. Different types of cell therapy; Future directions
  3. Can cell therapy make use of ex-vivo organ perfusion?
     
4:05 p.m. – Q&A with Panel (15 minutes)

4:20 p.m.
SUMMARY / EVALUATION

John Greenland, MD PhD, UCSF, San Francisco, CA, USA